PS Digit logo  
www.psdigit.com
 PS Digit » Data » Datasikkerhet »

Data - Datasikkerhet
Sist oppdatert April 25, 2004

4 viktige punkter


De fleste av oss ønsker å være godhjertede medborgere og fornuftige cyberspace brukere, men både i den virkelige og den virteulle verden finnes disse få som skal ødelegge for alle oss andre!

Enkelte personer i vårt samfunn er dessverre av den typen som bare må rive ned, slå, brenne, tagge, stjele, hacke eller lage V I R U S som kan ødelegge alt som finnes på en tilfeldig PC.

Håper derfor at du tar disse 4 nedenfor nevnte punktene på alvor, og beskytter både ditt privatliv og utstyr på beste måte. Kos deg ellers med vår vidunderlige teknologiske verden og lykke til!

? Windows
? Antivirus
? Brannmur
? e-mail

? Windows oppdatering
 1. Din PC kan være meget lett å kontrollere eller angripe utenfra, selv om den har det aller nyeste operativ systemet (f.eks. Windows) installert. Programversjoner som selges er ikke helt ferdig utviklet. Alt virker nok tilsynelatende greit, men bak kulissene finnes det ofte små feil og mangler.

 2. Dette vet både de som lager og leverer programmene, og bøllene som hacker og lager virus.

 3. For å rette opp feilene etter hvert som de oppdages, finnes det tilgjengelig noe som kalles patcher på Internett. Dette er små programbiter som retter opp avklarte feil og mangler.

 4. Bruker du Windows kan du klikke deg inn på http://windowsupdate.microsoft.com/. Viktige mangler og oppdateringer vil spores opp automatisk. Du får veiledning hele veien.

 5. Selv om ikke alt har med sikkerhet å gjøre, er det alltid en fordel å sitte med den nyeste oppdateringen av de programmene du bruker.


? Antivirus
 1. Virus kan komme inn på din PC på forskjellige vis:

  • Via vedlegg i en e-mail.
  • Fra en diskett som har vært på en infisert PC.
  • Ved at du åpner en tvilsom Internett side.
  • Ligge i en fil du laster ned fra Internett.
  • osv.


 2. For å sikre deg mot virus må du ha et antivirus program installert på PC'en.

 3. Det er veldig viktig å holde programmets antivirus informasjon oppdatert, ved å jevnlig laste ned oppdateringer med LIVE UPDATE.

 4. Antivirus programmer har varierende prisklasser og muligheter. Du kan selv finne ut hvilket program du ønsker å bruke. Her følger en liste med noen av leverandørene på markedet: 5. Søk gjerne på Internett og les om synspunkter vedrørende programmene. Anbefaler å bruke søkemotoren til Google. Gå inn på Grupper (Groups) og skriv f.eks. inn navnet på programmet, så vil du kunne se hva folk har diskutert vedrørende dette emnet.

 6. En advarsel: Noen programmer har fått kritikk for å være ganske håpløse å de-installere (fjerne) fra PC'en i etterkant.


? Brannmur
 1. Er du ofte og mye ute på nettet, eller har en bredbånd/ADSL/kabel forbindelse?

 2. PC'en sender og mottar informasjon via flerfoldig tusener av porter. En hacker kan ta seg inn via en åpen port, uten at du vet det, og sperre din Internett forbindelse, legge fra seg virus, slette viktige filer, kopiere interessante filer fra din PC, osv.

 3. En brannmur, eller Firewall, er et program som gjør det vanskeligere å sende uønsket data inn og ut av din PC.

 4. Windows XP har en innebygget brannmur. Du kan også kjøpe eller laste ned gratis brannmur programmer for hjemmebruk. Her følger en liste med noen av leverandørene på markedet: 5. Søk gjerne på Internett og les om synspunkter vedrørende programmene. Anbefaler å bruke søkemotoren til Google. Gå inn på Grupper (Groups) og skriv f.eks. inn navnet på programmet, så vil du kunne se hva folk har diskutert vedrørende dette emnet.


? e-mail
 1. Ovenfor nevnte programmer stanser virus og hacker angrep, men det finnes farer som naive og godtroende e-mail brukere overser. Og det vet de kriminelle å utnytte seg av!

 2. Veldig mange bruker automatisk svar (auto-reply), som er en måte å svare automatisk når en ikke kan svare på e-mail i øyeblikket. Innbruddstyver og andre kriminelle kan benytte seg av både auto-reply meldinger, chatgroups, newsgroups, osv. Du inviterer dem dersom du:

  • Oppgir din adresse eller telefon nummer.
  • Sier at du er på ferie.
  • Beskriver hvor i verden du reiser.
  • Forteller når du regner med å være tilbake.
  • Legger ut annen privat og personlig informasjon.


 3. Kriminelle er også ute etter ditt kredittkort. Bruk aldri e-mail til å legge fra deg noen som helst informasjon om kredittkortet.

 4. Er du usikker på det å handle direkte på Internett? Bruk sikre og anerkjente nettsteder! Ellers kan du opprett en dertil egnet konto i banken, som du fyller opp kun når du skal handle og lar den stå tom resten av tiden.

 5. Vedrørende e-mail med vedlegg fra ukjente personer, så for all del ikke åpne meldingen men slett den umiddelbart.

 6. Er du i tvil, dersom et mystisk vedlegg eller en mistenkelig tekst kommer fra en du kjenner? La e-mailen ligge uåpnet. Ring til dem og spør om de har fått et virus som har sendt denne posten, eller om det var meningen at du skulle få denne meldingen fra dem.

 7. Vedlegg med filer som ender på .exe, .com og .vbs skal du alltid være ekstra forsiktig med. De kan inneholde skadelige programmer, som kan være vanskelige å oppdage før det er for sent.

 8. Macroer som ligger i vedlagte filer som f.eks. Excel og Word kan inneholde virus. Forsikre deg i første omgang om at senderen har laget macroen selv.

 9. Videresending av virusadvarsler, kjedebrev og humorvedlegg kan nærmest betegnes som virus. Det meste er stort sett bløff og hensikten er ikke selve innholdet men et sulteforet oppmerksomhets behov fra avsender.

 10. Unngå også søppel-post. Oppgi ikke din hoved e-mail adresse til en useriøs eller fremmed internett side. I de fleste tilfeller blir denne videreformidlet og misbrukt, der resultatet er at du får en hel haug med uønsket reklame. Opprett gjerne en dertil egnet e-mail adresse som du kan bruke til den slags.

 11. Får du søppel post med uønsket reklame og annet tull, så ikke svar på mailen. Slett den uåpnet! Svarer du vet de at denne e-post adressen fungerer, og du får enda mer søppel-post.PS Digit er på ingen måter ansvarlig, dersom noe skulle gå galt ved bruken av rådene på denne siden! Dette nevnes kun av juridisk, økonomisk og etisk årsak. PS Digit gjør naturligvis sitt for at innholdet skal være riktig og gi deg best mulig hjelp og støtte.


Copyright 2001-2008. WEB Master and Design by Petrus Bojanowski.
e-mail: Foretaks nr: 981 150 872
All Rights Reserved.
| PS Digit |   | Musikk |   | Data |   | Tall |